A sakkról

sakk egy táblajáték két személy részére, és egyben sportág is. A „sakk” szó – amely nemcsak a játékot jelenti, hanem azt a helyzetet is, amikor az ellenfél királya „ütésben van” – a perzsa „sach” szóból ered, amely uralkodót jelent. A sakk története a legendák világába nyúlik vissza. Az ismert mese szerint egy brahmin találta fel a sakkot. Jutalmul a rádzsától első hallásra jelentéktelennek tűnő fizetséget kért, mindössze annyi búzaszemet, amennyi a sakktábla kockáira a következő szabály szerint képletesen rátehető: az első kockára egy, a másodikra kettő, a harmadikra négy, vagyis az előzőnek mindig duplája. Hamar kiderült, hogy ennyi búza nem terem a Földön.

A sakk kiváló képességfejlesztő, nevelő eszköz, fejleszti a gondolkodó képességet, a memóriát, a logikát, a kreativitást, az elemző, rendszerező készséget; és ami talán a legfontosabb: döntésképes embereket nevel.

Nem mellékes szempont az sem, hogy újabb lehetőséget nyit az ifjúság hasznos időtöltésére, preventív egészségmegőrző eszköz. Megtanít nyerni, veszteni, mind a siker, mind a kudarc élményt feldolgozni. És miután csapat sport a sakk is, a társak segítenek.